söndag 31 maj 2015

Passivt aktivt

En statsministers gryning

Vi lever i förändringens tider på många sätt. Ja, inte så att saker ändrar sig med revolutionär hastighet, men mycket är olikt sig bara sedan jag var barn. Synen på kärnfamiljen till exempel. Idag kan barn ha en oändlighet av föräldrakombinationer att välja emellan, eller få sig tilldelade om man ska vara helt korrekt.

När de gamla rättesnörena försvinner blir det svårt för många att förhålla sig politiskt till dessa frågor. Saker och ting blir lite klurigare än de brukade vara. Här måste man vara med och anpassa sig. Ha ett flexibelt sinna, om ni förstår vad jag menar.

Idag tog S beslut om att på sikt låta föräldraförsäkringen vara personlig, alltså att varje förälder får lika många dagar att vara med sina barn. Något som varje familj redan idag kan välja om man vill, och som många faktiskt också gör.

Jag förstår den goda tanken med detta och den fina intentionen. Man vill att barn ska ha lika tillgång till båda föräldrarna, och det kan ju aldrig vara fel. Tyvärr är ju världen mer komplex än så. Det finns tusentals orsaker till varför föräldrar väljer att dela sina dagar på olika sätt. Löneskillnaden är bara en, och i dagsläget en ganska liten sådan. Många jag talar med ser mer praktiskt på det. Det kan vara studier till exempel som gör det omöjligt att ta vissa dagar eller kanske en sjukskrivning.

Jag tycker ju, så klart, att Centerpartiets linje är mycket bättre: att varje familj måste besluta vad som är bäst för just den, även om både pappan och pappan vill ha 75% av tiden. Staten ska vara passivt aktivt, det vill säga finnas där när det behövs men annars tro på att människor vill klara sig själva och kan fatta beslut med eget huvud.

Hörde precis Löfven intervjuas i frågan. I slutet sa han ungefär så här: "...nu ska vi höra hur familjerna ställer sig till detta innan vi går vidare". Inte speciellt övertygad i frågan alltså. Min tolkning är att man håller linjen tills man ser om väljarna gillar det, annars tar det nog låååång tid innan vi ser den där fördelningen av föräldraförsäkringen. Då kommer man att bli aktivt passiva för att slippa dra den vidare.

Sedan kan man fundera lite på nästa fråga: När man snart ger rätten till ensamstående kvinnor att få assisterad befruktning, ska man låte de dela sin föräldraförsäkring med de ensamstående män som inte kan få liknande hjälp till föräldraskap?

Det gäller som sagt att vara flexibel och tro på människans förmåga...

Inga kommentarer: