söndag 1 oktober 2017

Frihet eller droger

Världsbild enligt vissa

Vad är frihet? Egentligen? Frågan har, i min mening,  aktualiserats på ett lite annorlunda sätt på stämman. Det har motionerats om att avkriminalisera bruket av droger, vilket är en klassisk liberal fråga. Den enskildes rätt att själv ta  ansvar för vad man stoppar i sig. Avsikten i motionen är god, alltså att man ska få vård istället för fängelse. Tyvärr är det nog inte så den enskilde medborgaren tolkar intentionen. Man ser nog mer att partiet vill släppa knarket fritt.

Vilket som. Om man vänder tanken och försöker se utifrån den enskilda människan, vilket är lika liberalt i min värld, så är det svårt att se någon frihet för den som hamnat i ett missbruk. Att vara fast i ett beroende av t ex heroin är verkligen att vara bunden, fängslad och utan många val i livet. De som är insatta i frågan vet vad jag talar om.

Det är här socialliberalismen kommer in. För att ge ALLA människor frihet, måste vi hjälpe den lilla gruppen som inte kan anpassa sig i vårt samhälle, och som behöver hjälp till ett liv med fria val. Så istället för att avkriminalisera hade det varit bättre med förslag om hur vi kan "rädda" de barn och ungdomar som riskerar att hamna i missbruk. Vi vet vilka de är. Vi ser dem redan i skolan och förskolan, men det är en grupp som är enormt svår att lyckas med.

Men vi kan lyckas. Det kräver bara att vi vågar ta tag i problemet och omfamnar där vi ofta förskjuter. Som lärare och i arbetet med missbrukare ser man detta, och det finns många barn som vi hjälper till ett bra liv. De syns sällan i statistiken bara.

SÅ, innan du funderar på ett friare samhälle när du motionerar, tänk på vems frihet du talar om...


Olof Lindqvist (Centerpartiet Skåne) med Caroline Löfström (Centerpartiet Västerbotten)








Inga kommentarer: