tisdag 12 maj 2015

Alltid ett svart får

Det finns alltid ett...

Den politiska situationen i Sverige är lite krånglig. Många allianser och icke-allianser. Visst kan det tyckas lockande att slå sig samman med Sverigedemokraterna för att rösta bort den sittande regeringen. Riva DÖ och ta över makten. Men sen då? Vad kommer efter det? och vad ställer SD för krav för sitt stöd?

Egentligen är jag inte rädd för ett samarbete med SD. De skulle aldrig få igenom sina förslag om invandringen, som det ser ut idag, men andra partier skulle kunna få stöd i andra sakfrågor. Man gör gemensam sak där man är överens och låter andra förlag styras av den blockövergripande majoriteten. Således utgör SD inget egentligt hot.

MEN... Sedan måste man se lite längre på saken. Sverigedemokraterna har visat att de gör nästan vad som helst för att synas, höras och riva allt som inte minskar invandringen. En ganska osäker partner alltså.

Sedan är det väldigt svårt med ett parti som hittar ett "svart får" och skyller allt på det. I Sverigedemokraternas fall är det svarta fåret invandringen. Om vi leker med tanken att de skulle få ett stopp på integrationen i Sverige, vad skulle hända sen? Visst, vi får en minskad kostnad för staten, men förr eller senare kommer verkligheten och vardagen ikapp och man inser att saker inte är så enkla som de verkar. Kostnaderna för samhället kommer att öka oavsett invandringen eller inte.

De som alltid vänder problematiken bort från sig själva och alltid måste hitta en annan syndabock kommer alltid att hitta detta. Om man inte kan skylla på invandringen, vad ska man då skylla på? Någon annan stor kostnad för samhället? Då finns det en risk att pensionärerna, de handikappade eller varför inte de i behov av socialbidrag som får ta på sig den svarta ullrocken. I mina ögon en ganska trolig utveckling.

Alltså är det nuvarande läget med DÖ inget önskvärt, men kanske är det det bästa alternativet. I alla fall om man vill kunna svara på frågan: "Och sen då?"

Inga kommentarer: