måndag 27 oktober 2014

Nya perspektiv

Med nya perspektiv

Så här i budgettider vore det lätt att fundera kring vad regeringen egentligen vill med våra pengar, eller vad de vill överhuvudtaget. Upplever efter alla nya förslag vi hört den senaste tiden att det är svårt att hitta en linje eller ideologi som styr. Svårt att hitta någon eller några som styr med. Rent konspiratoriskt har vi ett korridorsstyre just nu, alltså att allt består av mer eller mindre mystiska överenskommelser som verkar slutas utanför maktens rum.

Så fort ordet "budget" nämns kommer det märkliga begreppet "välfärden" upp. Riktigt vad som menas med detta begrepp finns det väl lika många tolkningar av som det finns uppgörelser i korridorerna. Rent teoretiskt handlar det om hur mycket vård, skola och samhällsservice vi kan ha. Alltså sådant som samhället använder skattepengarna till för att vi ska vara friska, utbildade och trygga.

Vi ska vara lika friska, utbildade och trygga, oavsett hur mycket pengar vi har för dagen. Här skiljer sig staten och kommunen från familjen. Familjen skulle vara hemlös om den skötte sin ekonomi som staten, men när något blir astronomiskt stort ser man det inte om man står nära. Statsskulden är väldigt stor och därför har den egentligen ingen betydelse för diskussionen. Vi ser den ju inte och därför är det viktigare att korta köerna till höftledsoperationerna, för dom märker vi ju.

Tycker vi borde diskutera välfärden på tre plan:

  • Den förväntade välfärden (det vi tror att vi ska ha)
  • Den faktiska välfärden (hur det är i verkligheten, utanför Sundbyberg)
  • Den realistiska välfärden (vad vi faktiskt har råd med)
I hemmets ekonomi måste det förväntade överensstämma med det realistiska, annars blir det gröt i slutet på månaden, faktiskt. 

Jag hade därför önskat en ekonomisk debatt som börjar med "hur mycket har vi?", som sen skulle följas av en debatt med "vad gör vi med det vi har?". Då tror jag fler skulle kunna göra ett klokare val av politik. Nu tror vi egentligen bara att vi vet. Men det vi vet är vad andra säger...



3 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Skulle också önska att samhället fungerade som en familj ..

Onkel Olof sa...

Det hade gjort saker lite enklare. Lätt att dränka debatten i siffror och fakta som ingen förstår...

ERIC SECHER sa...


Håller med.