söndag 19 oktober 2014

Företagsamhet

En god affär

Var på loppis i Broby igår. Där stod två killar i 10-årsåldern och sålde trälådor. Man kunde få en vanlig för 90 kr och en "bränd" för 99 kr. Då min fru kom fram, som är den av oss som egentligen köper lådor som den här, fick hon genast ett gott pris på 180 kr för båda. Killen som sålde var verkligen född med en "silvertunga".

Då min fru funderade ett tag, så blev priset nedsatt till 160 kr för båda och för den goda affärens skull fick hon också en smörkniv som bonus. En affär som båda sidor inte kunde motstå, och nu står lådorna med pelargonior i källaren.

Jag är alltid svag för unga entrepenörer som förstår sig på att göra goda affärer. Alltså inte de vanliga jultidningarna eller majblommorna, utan de som har en egen affärsidé. Sverige behöver driftiga människor som ser möjligheter. Kanske sitter den här killen på ett eget företag om några år och har ett par anställda under sig. Eller har han tröttnat på ett krångligt regelsystem och ett skatteverk som inte själva riktigt förstår hur de och det datoriserade samhället kan underlätta för dem som har driftiga idéer.

Tror inte Löfven och Andersson tänker på 10-åriga entrepenörer när de lägger sin kommande budget. Men jag gör det när jag tänker på framtidens Sverige. Det finns hopp därute...


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
jag gillar det de gjort i Malmö, byggt lägenhet med affärslokal.
De heter något speciellt, men det har jag glömt.Du kanske vet.
Det skulle väl kunna vara något för ungdomar och andra också för den delen.
Hälsningar
Helén
Dalarna

Onkel Olof sa...

Tror det finns många goda idéer därute. Det handlar bara om att lyfta och genomföra dem.

Anonym sa...

Hej
Bokaler heter de.
Bo+Lokal

Helén