onsdag 22 oktober 2014

Det där med försvaret

En värld i rädsla

Det händer mycket i världen just nu. Det är oro på många håll, vilket historiskt sett är brukligt efter en finanskris liknande den vi precis haft. Det mullrar i Ukraina, det mullrar i mellanöstern (mer än vanligt) och det mullrar lite smått i Östersjön. Ryska flyg spanar längs vår gräns, Nato har övningar och vi jagar åter u-båtar i skärgården.

Det 'är då vi upptäcker det; vi har för få flygplan, för få båtar, för få helikoptrar och alldeles för få soldater. Vi kan inte försvara Gotland, något som inte hänt sedan 1361 då Atterdag brandskattade Visby. Då börjar alla bli överens om att vi måste ge mer pengar till försvaret, efter att i många år varit överens om att ge mindre pengar till försvaret. Rädsla gör detta med människor. Vi ändrar oss snabbt när hotet är nära. Ganska naturligt faktiskt.

Kanske är det just nu man måste ta sig en funderare på hur vi faktiskt ska försvara vår frihet. Det kanske inte bara handlar om fler flygplan, fler stridsvagnar och fler soldater, utan det kanske handlar om så mycket mer. Hur håller vi igång våra mobiltelefoner om någon bombar sönder masterna, hur skyddar vi våra elektroniska pengar som vi har på banken och hur använder vi ett försvar när vi inte ligger i krig (vilket vi inte gjort på 200 år)?

Ett bra försvar behövs ju inte bara för att kasta lede fi i vattnet igen efter det att han landstigit på Gotland, utan behövs lika mycket vid skogsbränder, översvämningar och andra ställen när man snabbt behöver resurser som är vana vid att snabbt lösa problem. Eller varför inte få folk till sjukhus när Skåne snöat in. Detta är ju faktiskt saker som blivit sämre sedan vi nedrustat försvaret och tagit bort det mesta av värnplikten.

Så vad tycker jag egentligen i frågan? Ska vi ha ett starkare försvar? Ja, måste det snabba svaret bli. Det långa svaret är ja, för att få ett bredare, smartare och mer samhällstänkande försvar. Men frågan är långt ifrån enkel, och jag har inte fakta nog att bedöma hur mycket det ska kosta och vad vi ska satsa på.

Tyvärr verkar det inte finnas någon annan som har det klara svaret...

Inga kommentarer: