onsdag 15 oktober 2014

Demokratins grunder

Något att fundera på

Inom politiken diskuteras ju vissa begrepp ofta. Väldigt sällan talar vi om själva begreppet "demokrati" och förutsättningarna för detta. Tror det finns en tolkning av begreppet per tänkande hjärna, och kanske fler ändå. I Sverige har vi redan lyckats lösa demokratins första förutsättning; mätta magar och utbildade huvuden (även om vissa inte tror riktigt på det sistnämnda). Så när vi diskuterar demokrati har vi privilegiet att kunna arbeta med det finstilta.

För mig handlar demokrati om ansvar. Ansvar att kunna ta ställning, ansvar för de beslut som vi gemensamt tar (även om inte jag röstade på det vinnande förslaget) men också ett stort ansvar att värna om alla människors rätt att tycka och tro på vad de vill.

Många gånger verkar det som om vi inte tror att vi har alla dessa ansvar. Så fort vi röstat är det någon annan som får bära vattenspannen och hundhuvudet åt oss. Nästan som om vi röstar för att slippa ta ansvar. När någon sedan tar ansvaret på ett sätt som vi inte tänkt oss står vi där med förvånad uppsyn och undrar hur allt kunde bli så här?

Centerpartiet brukar värna om individens rätt att kunna välja själv hur man vill ha det, men vi borde också diskutera vilket ansvar den friheten också innebär. Om alla förstod att det individuella ansvaret skulle många frågor bli mindre intressanta. Ta frågan om riskkapitalbolag inom vård och skola. De skulle nog inte existera om folk kalkylerade med att riskkapital faktiskt betyder just det, en risk. Vill man utsätta sina barn och familj för en risk? Antagligen inte, men så tänker inte alla.

Men vi måste tro på människan och vi måste arbeta mot ett samhälle där fler människor som vill ta ansvar. För fler som tar ansvar betyder en starkare demokrati, och en starkare demokrati ger ett tryggare samhälle. Därför väljer jag ett parti som tror på mer egenansvar och mindre toppstyrning.

Det var några ord om demokrati...Inga kommentarer: