söndag 21 februari 2016

Den grå maktenMånga som brinner för att påverka och förändra blir nog ofta lite förvånade över hur lite påverkan man har på vissa frågor. Man sitter där på mötet med de bästa förslagen, eller de mest nytänkande idéerna och efter mötet har någon liten grå paragrafryttare eller administratör lugnt förklarat att detta inte går beroende den ena eller andra paragrafen, praxis eller att man helt enkelt aldrig gjort så.

Ibland fungerar inte idéerna för att världen helt enkelt inte låter sig påverkas. Människor äter inte mer broccoli för att socialstyrelsen säger det. Det beror mest på att broccoli inte är lika gott som chips, inte för att man är emot systemet. Lita samma sak när man som ett litet land försöker påverka i FN eller i EU. För vilka bryr sig egentligen om vad svenskarna tycker i västra Afrika?

Den här "grå makten" måste man ha med sig i tanken när man vill förstå hur makten fungerar. Bra idéer, ideologi eller förslag räcker inte. Man måste kunna påverka med. Få världen att se att just den här stjärnan lyser starkast på himlen, och det är kanske just här man kan vara skicklig politiker eller inte.

Ta det här med ungdomsarbetslösheten. Den har minskat mycket senaste halvåret. Vem eller vilka är ansvariga för det? Är det den sittande regeringen? Troligen inte eftersom deras egna budget bara verkat i två månader. Är det Alliansen och den låga arbetsgivaravgiften för ungdomar? Kanske, men arbetsförmedlingen tror inte det. Anledningen är att andelen arbeten har ökat i en sektor där många ungdomar arbetar som t ex restaurangnäringen. Detta beror antagligen på att Sverige får fler och fler turister, och var turisterna får sina pengar att spendera här kan man bara gissa.

Alltså är det "den grå makten" som påverkar här, men kanske är Centerpartiet nära svaret när man säger att det varken är regeringen eller arbetsförmedlingen som skapar arbeten. De skapas av företagen och av krafter vi inte alltid styr över. Därför är det också viktigt att politiken finns där lösningarna finns. För när "den grå makten" och politiken samarbetar kan man skapa verklig förändring.


Fotnot: OM ungdomsarbetslösheten skulle öka igen inom snar framtid, ja, då kan det vara den låga arbetsgivaravgiften för ungdomar som verkligen var orsaken.Inga kommentarer: