lördag 27 februari 2016

I överrockens skugga

Maktfaktor

Inte för att man blev jätteförvånad, men visst är det lite förundrande att Löfven gett Ylva Johansson makten över andra ministrar. Miljöpartister allihop. Genom sitt samordningsansvar för integrationen kan hon in och styra lite i andras "portföljer" och dagordningar. Ett tydligt tecken på att MP inte har Socialdemokraternas förtroende, och egentligen saknar inflytande i regeringen.

Så nu har vi typ två regeringar, eller egentligen en regering och ett parti av marionetter. För minns att vår vice stadsminister har ju bara titeln på pappret, egentligen är det även där en socialdemokrat som har den formella makten om statsministern blir indisponibel.

Att Miljöpartiet fortfarande vill sitta i regeringen är mer än jag förstår. Man blir plockad på kärnfråga efter kärnfråga och får hela tiden mindre och mindre att säga till om. Det hela liknar ett spel man inte sett maken till sedan muren föll och Östeuropa närmade sig väst.

Antagligen är inte detta det sista vi får höra i frågan. Just idag fick man höra att regeringen närmat sig NATO med. Av det gamla miljöpartiets frågor återstår egentligen intet, och de som skulle kunna ha makt har fått en prydlig överrock.

Så kanske blir Centerpartiet det enda gröna partiet i riksdagen efter valet 2018. Om vi inte ser en grön "revolt" i regeringen snart finns det risk att så blir fallet...Fler poster mindre makt

Inga kommentarer: