torsdag 4 februari 2016

Dags att bli psykolog...Just som man håller på att se över fortbildning för att öka sin behörighet kommer Centerpartiets förslag om att slopa kravet på lärarlegitimation under tre år för att få in mer människor i skolan. Allt för att klara av behoven med de ökade klasserna i invandringens bakvatten.

För oss som arbetat för att få en legitimation i över 20 år är detta ett stort steg bakåt. Svenska skolan har allt för länga haft problem med outbildad personal, vilket i slutändan gett samhället tron på att vem som helst kan vara lärare på vilka grunder som helst. Bara man inte är straffad för barnbrott. Resultatet har visat andra siffror, och den stressiga miljön som skolan är har fått många bra lärare att lämna sina arbeten för andra karriärer.

När nu Centerpartiet går ut med devisen att slopa legitimationskravet för att få "fler bra lärare i skolan", så är man inte så genomtänkt som man brukar vara. Uttalandet säger emot sig själv och samtidigt inte, beroende på hur man tolkar det. Sänker man kraven får man så klart inte fler genuint bra lärare, de finns redan i skolan, däremot får man ber bra lärare om man sänker kraven på vad man menar med en bra lärare. Om en höjdhoppare kallas bra om den klarar en viss höjd, så får man så klart fler bra höjdhoppare om man sänker ribban. Men är det det vi vill?

Nej, vägen att klara den här krisen handlar inte om att ta bort legitimationen, som i första hand ger rätt till betygsättning lärarens viktigaste tjänsteutövning, utan att hitta vägar att få fler lärare att stanna i skolan och kanske få de av oss, som tex jag, som arbetar deltid att fundera på att arbeta full tjänst. Tyvärr handlar det nog mer om mindre klasser och färre bedömningar, men det gör bara lärarbristen större och fler obehöriga lärare ökar kraven på de behöriga att ta större ansvar. Obehöriga är inte lika självgående som en utbildad lärare.

Men och andra sidan. Om vi slopar legitimationskraven lite sådär, så kan jag ta jobb som psykolog eller kanske sjuksköterska. Hur svårt kan det vara? Allt står ju på nätet, och resten klarar vi med sänkta krav...Läs förslaget härInga kommentarer: