lördag 11 april 2015

Överenskommelser

Makt?

Det väldigt negativa tongångar kring Decemberöverenskommelsen (DÖ), och visst blir man lite fundersam i ett inledande skede. Varför ska Alliansen lägga sig för regeringen, när man har chansen till nyval och regeringsmakt? Handlingskraft och styrka.

Men man måste titta realistiskt på vad man har och jobba med. Alliansen hade hamnat i samma situation som den sittande regeringen, med minoritet och en politik som inte är färdig. Lägg till det två partier med partiledare som är helt nya och SD med vind i seglet. DET hade antagligen varit dödsstöten för Alliansen, även om kanske Centerpartiet tagit några procent till.

Ser man också hur den sittande regeringen går emot sina väljare på punkt efter punkt, och att deras förtroende rasar i de egna leden, så kanske DÖ är det bästa som kunde hända de borgerliga partierna. För betänk att Centern, med sitt pågående flyt, bara fick drygt 6% av rösterna. Inte mycket till maktposition egentligen. Om man inte spelar sina kort smart, vill säga.

Många anklagar S att agera som om de har över 50% av rösterna själv. När man lyssnar på gnället i Alliansen måste man säga att många verka tro att man har detsamma, fast man egentligen har mindre mandat att arbeta med. Nä, här kommer den som tänker längre än till nästa budget att vinna i slutändan. Så det är dags att bygga långsiktigt och låta regeringen fälla sig själv.

MEN. Just nu finns det ett bra läge att vara offensiv och innovativ. Visa att man har en hållbar politik för en bredare väljarkår. Leda debatten och media. Många tycker att det saknas visioner från de politiska partierna och de som fyller detta tomrum först kommer att ha ett försprång mot de andra. Centern är ju det parti som har mest förtroende för sin ledare och fortsätter vi att stötta Annie kommer hon har mer folk bakom sig än många andra ledare med mer procent i valresultatet.

För 6,1% förtroende kan vara tillräckligt för 50% inflytande, oavsett DÖ...

Inga kommentarer: