måndag 13 april 2015

I god ordning

Å helt plötsligt pension

Det diskuteras mycket om pensioner just nu. Det är inte så konstigt med tanke på att pensionärerna blir procentuellt fler och fler för varje år. Vi har ju också ett pensionssystem som har tänkt på detta, men missat på en väsentlig detalj: vi lever längre än så.

Hela systemet hoppas lite på att vi ska dö efter ca 10 år från det att vi gått i pension, men verkligheten är en annan. De flesta idag lever minst 20 år, och ofta mer, från det att de börjat lyfta pengar från fonder och tjänsteavtal. Det gör ekvationen lite svår.

Om man betänker att man har ett 40-årigt arbetsliv, och ska på den tiden spara ihop till en  pension som ska vara i 30 år, då måste man nästan ha en dubbel lön för att det ska räcka till både att leva och att spara till de äldre dagarna.

Just därför är väl Centerns linje att man ska underlätta och skattereducera för dem som vill jobba efter 65 väldigt rätt tänkt. Då blir det fler arbetsår som ska bekosta ålderdomen, och ålderdomen blir något kortare. Mer pengar att berika de sista ljuva åren med.

Sedan, mitt i allt det här, kommer jag att tänka på barnen. Alltså de som ska ta över efter pensionen. Borde vi inte egentligen skapa en politik som lämnar över till nästa generation med saker och ting i god ordning. Liten statsskuld, bra miljö och ett öppet och innovativt samhälle.

Vi  borde vara ett parti som bygger längre än till nästa budget eller mandatperiod. Vi ska tänka: Hur bygger vi vårt samhälle för de som ska ta över?

Svaret borde vara: I god ordning...Inga kommentarer: