onsdag 22 april 2015

Oheliga allianser

På drift

I den moderna politiken kan man inte bara se till sitt egna, man måste också kunna förhandla och sammarbeta med andra partier och ideologier. Allt för att i slutändan få inflytande över de frågor som ligger en närmast.

Alliansen har ju under åtta år visat att det kan fungera, men det politiska landskapet skulle kunna ändra sig snabbt, och var kan man då finna frågor att sammarbeta kring? Var därför inne och läste vänsterpartiernas hemsidor för att leta efter frågor där "oheliga allianser" skulle kunna fungera.

Det var inte så lätt som jag trodde. Det finns faktiskt en ideologisk skillnad som ofta krockar. Kanske inte så mycket i idé som i genomförande och syn på människans ansvar. Hittade dock några punkter där jag tycker man skulle kunna hitta något att samlas runt och i alla fall diskutera.

När det gäller Vänsterpartiet håller jag med dem om att räntebidragen nog har spelat ut sin rätt. Varför ska staten betala dyra lån när räntan ligger på under 0%. Nä, de pengarna kan läggas på bättre saker. Men just där kommer det att krocka. Centerpartiet kommer att vilja ge människor större frihet att klara sig själv, Vänsterpartiet vill inskränka detta. Jo, jag tänker på valfriheten i välfärden.

Socialdemokraterna och Centern är nästan överens om två saker: Att ansvaret för integrationen måste läggas jämnare på Sveriges kommuner. Man är också överens om att bredbands- och mobil täckning måste byggas ut. Man borde kunna bli överens om järnvägen också, även om det ser lite mörkt ut. Försvaret har man ju kommit överens om. Förutom detta skulle det nog bli ett mindre världskrig om hur man ska stötta landsbygden eller storstaden. Svårt att se någon kompromiss här.

Miljöpartiet borde vara en lätt partner för Centerpartiet. Man skulle kunna göra överenskommelser om grön skatteväxling, gifter i vardagen och kärnkraften för att nämna något. Landsbygdsfrågor borde vara en gemensam fråga, men tyvärr verkar MP också vara ett parti som stöttar urbaniseringen. När man ser tillbaka på de senaste månaderna så verkar, vad som borde vara Centerns naturliga allierade på vänsterflanken, vara något som inte riktigt står för sina värderingar. Miljöpartiet har blivit det som Annie Lööf varnade för när hon sa att "vi vill inte vara ett stödparti till Socialdemokraterna". Att vara ett litet parti som stöttar ett stort parti har tydligen stora ideologiska kostnader.

Så när man tittar lite närmare på frågan är samarbete och överenskommelser över blockgränserna inte så enkla som man skulle hoppas. Kanske det bästa för Centern är att fortsätta utveckla sin egen politik. När vi är stora nog kan vi diktera villkoren. Då blir samarbete en helt annan sak...







Inga kommentarer: