fredag 15 juli 2016

Orsakskedjor...

Vill vi verkligen veta?

Då var återigen Frankrike drabbat av ett terrordåd med massor av människor dödade och skadade. Man blir bedrövad och arg, även om man för varje terrordåd blir lite mer avtrubbad. Det märks på nyheterna med. Det här dådet är långt från så välbevakat som det i Paris förra året. Folk vänjer sig liksom, vilket på något sätt är lika bedrövligt.

Inom buddhismen talar man ibland om att det inte finns någon mening i det som händer, men det finns en orsak. Alltså allting hänger ihop som en kedja av händelser som sträcker sig från alltings början fram till det att jag sitter här och skriver.

Jag tror vi måste se alla dessa dåd världen över på samma sätt. För det är inte bara islamister som utför terrordåd och skolskjutningar, det är en massa andra människor med, som inte är knutna till grupp eller religion.

Vi måste börja titta på de där orsakskedjorna bakåt och ärligt se våra egna länkar i den. Vad är orsaken till att det hände just i Nice just nu? Vad knyter det till andra händelser bakåt i historien? Vilka möten och händelser?

Om vi gjorde detta ärligt skulle vi nog inte bara lära oss mycket om terrorister,  ensamma gärningsmän och "galningar" utan kanske mer om oss själva och den värld vi är delaktiga i att skapa.

Men vågar vi se oss själva och verkligheten i spegeln? 

Inte så länge det går att skylla på någon annan...
Inga kommentarer: