lördag 16 juli 2016

Kuppförsök

Klurigt

Igår kväll fick vi reda på att ett kuppförsök från vissa delar av militären pågick i Turkiet. Det fick nog fler än mig att fundera till och kanske också känna ett visst obehag. Turkiet är på många sätt ett nyckelland i det som sker i Europa idag. Det är det land som står mellan EU och världskriget i Syrien. Om Turkiet skulle drabbas av ett inbördeskrig eller liknande så ligger Europa öppet. Ett Europa som just nu är splittrat av nationalism, svagt ledarskap och populism.

Igår skrev jag om orsakskedjor efter terrordådet i Nice. När man nu ser det som händer så kan man nog se en och annan länk i de där kedjorna som ett sammanhang. Finns det kopplingar mellan Nice och det som sker i Turkiet? Inte direkt, men sannolikt i den stora helheten.

Men det som händer i Turkiet är klurigt. Samtidigt som Erdogan inte är den mest demokratiska ledaren just nu så är han ändå demokratiskt val. Militärkupper är aldrig bra för en demokrati, även om det är ett försök att hindra saker som inte är bra i Turkiet. Alltså måste EU just nu både fördöma och stödja samtidigt, vilket nog kommer att ses som ett veligt ställningstagande.

Det blir spännande att se vad som händer härnäst.

En liten reflektion man kan se här, på tal om de där kedjorna: Det sägs att det är unga militärer som gör kuppförsöket, och det var tidigare de unga i England som var emot Brexit. Kanske har vi ett generationskrig just nu i Europa där de unga vill ha en mer öppen, demokratiskt och internationell värld, och där de gamla vill stänga gränser, ha striktare makt och hålla sig mer för sig själva.

Även om jag inte kan kallas ung längre så står jag helt klart på den yngre generationens sida.
Inga kommentarer: