lördag 23 juli 2016

Allt är inte politik

Humorn får vänta

Idag hade jag tänkt blogga om att man måste få ha roligt i politiken, och att allt inte måste vara så himla allvarligt hela tiden. Då hände så klart den där skjutningen i München.

Det som gör mig lite bedrövad just nu är att många på sociala medier vill att han ska vara en IS-anhängare och muslim. Det ligger bra i deras världsbild och/eller propaganda. Tyvärr, för dem, var det inte så den här gången. Det var en ung kille med fascination för masskjutningar. I alla fall om man får tro vad den tyska polisen säger och det som står i våra största dagstidningar.

Vi som arbetar i skolan vet att sånt här kan hända när som helst och är förberedda för det. Men vi vet att dåd som det här utförs av ungdomar som känner utanförskap och/eller har psykiska problem. Ofta är de tystlåtna enslingar. Sedan Columbine vet vi att dåd som detta inspirerar andra att göra liknande. Det har egentligen ganska lite med politik eller religion att göra, för att inte säga "inte alls".

För när skjutningar som den i München sker, eller som det som händer i Trollhättan, så kallar vi det  i skolan inte ett terrorbrott, vi kallar det för ett misslyckande.
Inga kommentarer: