söndag 26 mars 2017

Syna...

Inte nödvändig för att vinna

Jag gillar att se saker genom spelstrategi. Det är bara en dålig vana efter många decennier med olika spel. Poker verkar vara ett väldigt bra spel att förklara politik med. Många tycker nog att det är oseriöst, men om man ser hur vissa världsledare beter sig just nu, får man nog se poker som en mycket seriös verksamhet.

I veckan är det nog många med mig som undrat varför C just nu väljer att gå ut med att man vill rösta ner vissa delar av kommande budget, även om det kräver stöd från SD och att man tidigare sagt nej till att fälla hela budgeten. Man kunde ju lika väl fortsatt att hålla sig till linjen att föredra stabilitet i landet gentemot att få en mycket osäker ledarposition.

Men återgår man till det där med poker, så kan man se det på annat sätt. Många som spelar detta spel vet att man vinner om man tar den sista potten. Att ta en massa småpotter på vägen betyder ingenting när den sista handen är slut. Det betyder också att man ibland synar motståndaren, fast man vet att man har en sämre hand, bara för att skaffa sig fördelar senare och därmed vinna den stora potten.

Om någon med ledande position i Centerpartiet tänker som jag här, är draget att gå ut med att man vill fälla vissa delar av budgeten genialt bra. På kort sikt är det ingen vinst eftersom man antagligen inte får igenom det, men på lång sikt har man skaffat sig mycket som kan påverka det slutliga spelet. Det visar också på ett enormt självförtroende och att man litar på sin egna förmåga. För vad är det man egentligen gör? Jo, man synar stora delar av det svenska politiska etablissemanget, och då inte bara regeringen. Regeringen vet man redan var man har, men när frågan är färdig kommer det att stå väldigt klart vem som passar bäst att leda Alliansen och vem som har initiativet. Smart tänkt.

Nu kan jag ha väldigt fel i den här analysen. Tiden kommer att ge oss svaret, men en sak kan man nog vara ganska sker på: C kommer inte sänka tempot fram till valet. Snarare kommer man att trycka gasen ytterligare centimeter mot botten. För inte förrän sista potten spelas 2018 vet vi vem som har den bästa handen...


2 kommentarer:

Anders Fredriksson sa...

Vi kan konstatera att det finns olika scenarier avseende utgången av en sådan strategi 😉

Onkel Olof sa...

Helt klart, och kanske inte alls det som många tror ;)