onsdag 15 juni 2016

Kompromisser och energi

Resan går vidare

Har för första gången blivit citerad som politiker i de sociala medierna. Även om det här blogginlägget  kanske inte är så positivt, så får det ändå ses som ett litet steg till i min politiska karriär. 

I stort handlar det om att jag citerat Annie Lööf när hon säger "Vi är inte emot kärnkraften, vi är för alternativen", något som trogna kärnkraftsmotståndaren Eric tolkar som att Centerpartiet numera är positiva till kärnkraften. Alla läser omvärlden med sina personliga glasögon på näsan, och därför tolkar man allt efter egen agenda. Det kräver att man måste vara mycket tydlig i de budskap man vill föra fram.

Sanningen är ju faktiskt den, att sedan Centerpartiet ändrade sin inställning i energifrågan och fick till ökade satsningar på alternativa energikällor, så har man kommit mycket längre i arbetet med att fasa ut kärnkraften än vad man tidigare lyckats med när man var starkt emot. Ja, faktiskt.

Efter förra energiöverenskommelsen, som Maud Olofsson var med och tog fram och fick en del kritik för, har kärnkraften blivit olönsam. Detta har lett till att de som äger och driver kärnkraft själva talar om nedläggning. Det måste ses som en stor Centerpartistisk seger.

För felet som gjordes efter kärnkraftsomröstningen 1980 var att man egentligen bara satte sig ner och gjorde typ ingenting. När vi kom till 2010 fanns det inga alternativ värda namnet, alltså kunde man inte heller bara lägga ner kärnkraften. Nu, när framförallt företag och privatpersoner satsar på vind- och solkraftverk, har man börjat se en realistisk chans att kunna lägga ner kärnkraften.

När man sedan i den nya överenskommelsen läser att vi satsar mot att vi 2040 ska ha 100% förnybar energiproduktion, så är det bara att konstatera att Centerpartiets egna program finns med, svart på vitt, och det är en stor framgång.

För, Eric, det är inte i det första slaget man vinner ett krig, utan i det sista, och kanske börjar vi äntligen se slutet, eller i alla fall början på slutet, som många väntat på i över 30 år. Inte för att vi förbjuder, utan för att vi skapar ett alternativ, och just därför är jag för...
Inga kommentarer: