torsdag 30 juli 2015

Öppna landskap och öppna gränser

Illavarslande

Ja, jag röstade för EU i valet på 90-talet, och som liberal tror jag generellt för öppna gränser och vikten av möten mellan människor. Just där för blir jag lite illa berörd av hur Europa tar sig an den stora flyktingström som vi nu ser.

När Europa borde stå som mest enat ser man mer tendenser av splittring och att många drar sig in i sin egen mussla. Den där muren som Ungern bygger mot Serbien blir en sorts symbol för det splittrade EU. Vi ser det också i att de nationalistiska inflytandet blir starkare och starkare i många länder, inklusive vårt eget.

Det finns krafter som vill se Europa splittrat. Det märks om inte annat i omröstningar i EU som berör Ryssland, som inte gärna ser ett NATO-lett och enat Europa, då många av de nationalistiska partierna, inklusive vårt egna SD, rösta ofta emot sanktioner mot Ryssland. Vi vet också att många av dem har samröre med stormakten i öst.

60 000 flyktingar fördelat på alla medlemsländerna i EU är verkligen inget problem att lösa. Trots detta verkar det från vissa håll vara det totala hotet. 

När man ser på saken är det svårt att se om värdegrunden är den första eller sista muren som faller innan katastrofen...
Inga kommentarer: