måndag 13 juli 2015

I de öppna murarnas tidevarv


I vissa lägen finns inga vinnare. Har försökt sätta mig in i euroländernas överenskommelse med Grekland (se nedan) och man kan nog läsa den som fan läser bibeln beroende på vad man redan tycker. Försökte läsa den med så objektiva ögon som möjligt, utan att bli mycket klokare. har i alla fall plockat fram några personliga tankar:

Ja, över 35 miljards euro ska användas för att stärka näringslivet. Detta måste ju vara grunden för att Grekland ska komma på fötter.

Ja, man får lättnader (nerskrivningar av lånen med annat namn). Man ger Grekland lite andrum med sin skuld. Dock vågade man inte avskriva vissa delar helt. En prestigefråga.

Ja, man ställer krav på snabba reformer.

Ja, Grekland får det närmaste en tvångsförvaltning som ett fritt land kan få. Ibland är det bra att någon "utifrån" kommer in och tar de obekväma besluten. I alla fall om den som kommer utifrån inte har personliga intressen. Nu kanske man kan förbättra det administrativa i landet som inte fungerar så bra. Rent personligen tror jag detta är både bra och dåligt. Om man gör det öppet och ordentligt kan det bli riktigt bra, men arbetar man för att rädda sig själv kan det bli katastrof. Här hoppas man på det förstnämnda.

Nja, man fortsätter att stöda de Grekiska bankväsendet med stora lån. Västvärlden har lärt sig av Leehman Brothers att om banker får falla blir resultatet katastrofalt. Något som också Anders Borg försökte stärka upp på sin tid med ökade likvidkrav på våra banker. Att banker inte följer marknadskrafterna är egentligen väldigt dåligt och sätter hinder för bra politiska lösningar. Det är ju hit de flesta pengarna går i krispaketen. Något för EU att fortsätta arbeta med.

Nej, skuldbördan som är oöverstiglig fortsätter att öka. Gör att EU kommer att behöva stöda Grekland låååång tid framöver.

Nej nej, man ska sälja ut tillgångar för att lägga i en buffertzon. Att sälja sina tillgångar brukar ofta betyda att man verkligen inte har något kvar som genererar pengar, mat eller andra resurser. Detta skulle jag nog vara mest skeptisk mot om jag var grek.

Så den slutliga sammanfattningen är, i min mening, att världen och EU står sig ganska slätt när man väl hamnat i en kris. Man hoppas därför att man fortsätter arbeta med varningssystem och överskottsmål så att liknande kriser inte ska uppstå igen.

Samtidigt bygger Ungern en mur mot Serbien...


Överenskommelsen


Inga kommentarer: