lördag 4 juli 2020

En göing vill vara fri

Utveckling att 

Även innan jag flyttade till Östra Göinge, visste jag att här fanns en stor grad av människor som velat sköta sig själva. Ja, det var till och med så att det ett tag fanns en kung av Göinge. Han blev dock kortlivad, men den andan lever kvar.

Titta därför på kurvan ovan. Jag har varit inne på den tidigare, men nu är den ett år äldre. Den visar hur stor del av Östra Göinges budget som är statsbidrag. För mig är detta även ett mått på självständighet. Ju mer vi klarar oss på egna skatteintäkter, desto större valmöjlighet har vi att driva verksamheten efter eget huvud. Det som oroar i sammanhanget är att bidragsberoendet har ökat de senaste 10 åren från 25% till 38%, och det lär bli mer i år. Med  bidrag kommer också åtaganden och motprestationer.

Varför håller jag då så envist fast vid den här kurvan? Vad gör den så viktig egentligen? Jo, för den visar också vad vi måste jobba med i kommunen. Bidragsberoende som närmar sig 50% vore problematiska. Vad kan man då göra för att förhindra detta? Jo:
  1. Höja skatten (inget en centerpartist vill i första taget)
  2. Få ett bättre skatteunderlag
Vi väljer alternativ två. För att få ett bra skatteunderlag, vad måste vi göra då? Jo:
  1. Få folk att flytta hit som är skattemässigt starka
  2. Få fler i arbete
Här ser ni att nu är vi inne på grunden för politiken. Vad som faktiskt är viktigt för en kommun som Östra Göinge. Hur ska vi då få ett bättre skatteunderlag att vilja flytta hit? Jo:
  1. Ha en konkurrensmässig skola
  2. Ha bra service i kommunen
  3. Ha goda kommunikationer
  4. Skapa bra boende
Så här har ni vad vi som politiker måste ta tag i för att i slutändan få nöjda göingar med stor frihet från staten.

Tydligare än så här kan man egentligen inte förklara det, och samtidigt ger det en viss oro. Bara att spotta i nävarna med andra ord. Här gaur de!









Inga kommentarer: