söndag 17 juni 2018

Kvalité och investering

Närodlad kvalité

På bilden ser vi min nybyggda bastu. Eller egentligen ett undantag. Ett litet hus man kan ha till mycket inklusive bastu. Byggt av lokala hantverkare och välgjort i varje millimeter. Förvisso ganska dyrt, men vill man ha kvalité så kostar det. Det finns aldrig några genvägar när man vill göra något gediget. Jag kunde valt att köpa en byggsats och smällt upp den över en helg, men det bygget hade antagligen bara varit till besvär lagom till min pension.

Lite så måste vi också se det när vi bygger det samhälle vi vill ha. Rent teoretiskt kan vi göra det halvdant, och då vet vi att  vi har en ny kostnad som kommer inom snar framtid. Väljer vi att göra saker ordentligt kan även våra barn och barnbarn få del av det, och då blir det billigt även om prislappen idag kan kännas lite tung.

Om vi nu t ex vill bygga ett järnvägsnät som håller och där tågen kommer i tid, ja då kanske vi också måste titta på hur mycket vi är beredda att betala. Vi måste nog se att en lite dyrare lösning kanske blir en ren vinst på längre sikt om vi gör det väl.

En störa kostnad nu som blir en vinst senare kallas "investering". Är vi beredda att göra goda investeringar nu, och satsa på kvalité, så kan vi alla gå i pension med mindre oro.Inga kommentarer: