söndag 13 mars 2016

Regionsfrossa...

Så här ser förslaget ut

I dagarna fick vi se hur en utredning vill att Sveriges nya regioner ska se ut (se bilden ovan). Vi här i Skåne ska slås ihop med Blekinge, vilket historiskt sett inte är så allvarligt. Värre är det för Halland som ska samarbeta med en region som sträcker sig upp i Värmland och för Norrland som blir som ett eget litet land (Stornorrland).

Personligen tycker jag indelningen ser rätt korkad ut, eller för att vara mer exakt: en halvlösning. När det blir så här stora regioner blir det ganska klurigt att hitta ett naturligt samarbete. Det är ganska långt mellan Torsby (Värmland) och Hasslöv (Halland), och det är ett ansenligt avstånd mellan Karesuando och Östersund.

Förslag som det här får man när man inte vill se en fråga från mer än ett håll och bara filar om i en gammal modell. Just därför tycker jag att man ska ställa sig frågan: Vad händer om vi lägger ner regionerna och gör hela Sverige till en enda enhetlig region? Det borde om inte annat gynna likvärdig vård i hela landet och kanske också bra lokala lösningar. Närodlad vård med central garanti. Det gillar vi.

Ja, det blir mitt förslag: Lägg ner regionerna och ta tag i vården.6 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Svårt. För och nackdelar. De som gillar stort brukar prata om rättvisa och pengar/effektivisering, och tonar ner värdet med närhet.
Inte så lätt med central garanti när den lilla orten brottas med röda siffror ?

Onkel Olof sa...

Sammanslagningarna har inte direkt sparat in pengar. I Skåne har det varit nästan tvärt om.

Jag tänker mer att om man gör en enda region så kan man få samma villkor oavsett var man bor i landet, men att man samtidigt kan se lokala lösningar. Ungefär så här: De stora sjukhuset ska ha samma garanti, men går jag till min vårdcentral ska det finnas utrymme för lokala lösningar baserat på vilka behov man har just på den orten.

kanske kanske skulle det kunna få läkare att vilja stanna länge på en liten ort och bygga ett närmare samarbete med sina patienter.

ERIC SECHER sa...


Jag kanske inte har hängt med, men vad betyder EN region ? Antar att det betyder att det inte längre finns några landsting. Betyder det att patienten själv väljer var i landet hen vill bli behandlad ?

Onkel Olof sa...

Märk att det jag funderar på är att tänka från ett annat håll. Vi är så vana vid ha de här regionerna, ett landsting och en massa andra modeller.

Har dessa regionsindelningar löst några problem? Kanske, men mest har vi skapat olikheter.

Vad skulle hända om vi såg hela landet som en enda stor region?

Om jag går till min lokala läkare som konstaterar att jag har keratokonus (som jag har). Hon säger då: "Det här behöver behandlas", närmaste sjukhus som gör detta ligger i Åmål. Du får en remiss..."

När jag gjorde min operation första gången. Var vi människor som hamnade på samma ställe eftersom operationen då bara gjordes i Göteborg, Linköping och Lund (har jag för mig).

Samma vård, men med start i ett lokalt sammanhang.

ERIC SECHER sa...


Resan spelar ingen roll, bara det blir bra. Klockrent när man har en väl definierad åkomma med en behandling som kan avgränsas tiden. Vid rätt många åkommor, typ de jag håller på med, så är tät uppföljning, närhet vid komplikationer osv av stort värde. Vissa åkommor är så sällsynta att de ska skötas på ett ställe och då skall naturligtvis alla ha samma rätt/samma tillgång.
Problemet idag är väl delvis att vissa lokala kamrerer inte släpper till vad det kostar att skicka iväg. Men med en region kanske det blir annorlunda ..

Onkel Olof sa...

Finns säkert en massa hållhakar, men man måste ha visioner.