lördag 3 januari 2015

Kvalitativt samhälle

25 år av kvalité

Tänker ofta på att vi kanske måste tänka om i det här samhället. På det hela taget har vi det väldigt bra. I alla fall i ett internationellt perspektiv. Trots detta är vi fast i ett ekorrhjul där vi hela tiden måste handla mer, inte lika mycket, som tidigare för att vi ska få en ekonomisk tillväxt att fortsätta expandera samhället på. Så är det bara. Vi är lite rädda för att sänka vår levnadsstandard för miljön för vi tror vi ska få ett fattigare liv.

Då tänker jag på Terry Pratchet, fantsyförfattaren, som skrev i en av sina böcker: "Rika är rika därför att de har råd att vara fattiga". Mycket tänkvärt om man förstår vad han menar. Terry tar exemplet med kängor. Då en fattig aldrig har råd att köpa riktiga kängor, måste han hela tiden köpa nya eftersom de hela tiden slits ut. Den rike däremot kan köpa kängor av hög kvalité som han praktiskt taget kan gå i hela livet, vilket gör att han lägger mindre pengar på skodon i sitt liv än den fattige.

I Sverige har vi råd att sluta köpa en massa saker med kvalité istället för att hela tiden köpa produkter med en inbyggd livslängd. Det kostar mer kortsiktigt, men är billigare på lång sikt. Kanske borde man sänka momsen på produkter där tillverkaren kan garantera en livslängd på minst 100% mer än likvärdiga produkter. Då får tillverkaren tillbaka mer pengar, vi får bättre produkter och på sikt en bättre miljö.

Kängorna i bilden ovan har jag haft i 25 år, och använder dem fortfarande. De kostade då 750 kr. Det betyder att de kostat 30 kr per år hittills. Inte mycket till kostnad, men väldigt sköna kängor.

För att sammanfatta: Jag tror på en politik där vi arbetar mot mer kvalité när vi har råd. Det kommer att betala sig de år vi inte har råd...


Inga kommentarer: