lördag 3 februari 2018

KommundagarnaDå är man på väg hem från två spännande dagar i Stockholm tillsammans med centerpartister från hela Sverige. Det är såklart Centerpartiets kommundagar jag talar om. I år var det ett extra fokus på det kommande valåret. Det var väldigt givande och välorganiserade dagar, och jag har många intryck med mig att arbeta vidare på. Ska försöka sammanställa några av dem här:

Vården en central fråga

Jag var på två seminarier som handlar om den nära vården, en fråga som Centerpartiet lyft som en av de viktigare i valplattformen. I sann centeranda presenterar man många bra förslag och lösningar, och något som var intressant att ta till sig var berättelser om hur olika landsting och vårdcentraler valt att lösa olika problem. Tydligt är att vården inte saknar resurser eller håller låg kvalitet, men det finns många områden som behöver struktureras om. Kommer nog att återkomma i frågan i andra blogginlägg.

Framtidsfråga

En av de frågorna som intresserar mig mest är det jag brukar kalla "den förberedda kommunen", alltså frågor som ökar en kommuns förmåga att ta tag i olika kriser och problem. Ett av de kommande problemen vi står inför är tillgången till bra dricksvatten. Sverige har gott om vatten, men får svårare och svårare att försörja hela landet med vatten av hög kvalitet. SGU (Statens Geologiska Undersökning), LRF och Livsmedelsverket gav en bra genomgång av läget och kommande problem. Som NO-lärare fann jag kanske det här seminarier mer givande än många andra, men budskapet är tydligt. Vattnet är en av vår tids största utmaningar.

Johanna. Påläst och insatt.

Integrationsfrågan, ett annat intresseområde, blev det lite av också. Johanna Jönsson bjöd in till en extra diskussion kring regeringens senaste förslag kring ensamkommande barn. Tyvärr har vårt lands ledning gjort den så komplex och svårbegriplig att det tog Johanna hela stunden att bara förklara hur det fungerade. Här står vi i alla fall inför ett komplext problem. Centerpartiet vill ju göra det enkelt för den här gruppen att få stanna, så därför vill vi ha förslag i den riktningen, men det här förslaget har  mycket att önska. Därför är det viktigt att ta sig en rejäl funderare innan man säger "ja" eller "nej".

Fredrik om läget i EU

Mitt sista seminarium handlade om internationella frågor, och då EU i synnerhet. Bra att få reda på hur unionen tänker kring frågor som Turkiet, Ryssland, Brexit och Spanien. Tyvärr var tiden kort, då det fanns mycket mer man skulle vilja ha svar på.

Hoppfullt

Tänker avsluta där dagar egentligen började; nämligen med Annies inledningstal. Det var ett välformulerat och konkret tal där hon lyfte de viktiga frågorna. Det jag dock kommer att ta med mig är att vi nu är SDs huvudmotståndare, vilket även SD tycker. "Vi ska stå för hopp där de står för hopplöshet", förklarade Annie. Vi tror på det här landet och på en ljus framtid. Det är alldeles för många som bara skriker "varg" och invaggar oss i en föreställning att allt bara är skit. Nä, som centerpartist blir man motiverad av att vara med i ett parti som tar värdegrunden och framtidstron på allvar, och som inte bara lyfter problemen utan försöker hitta lösningarna.

Med detta åker man hem med en god känsla i kroppen. Tack alla ni som arrangerade dessa dagar! Gott jobbat!Givetvis var det tid för lite nöje också...


Inga kommentarer: