onsdag 17 januari 2018

Vad är det vi försvarar?

Man funderar

Efter att ha lyssnat på partiledardebatten i riksdagen idag känner jag att en liten historisk varningslampa är på plats. Vi kan lära oss mycket av historien, om vi bara lyssnar och lär, och just nu står vi inför ett val där man kan se liknelser i den mörkare delen av vår dåtid.

Varför tänker jag då så här? Jo, efter att ha lyssnat på Jimmie Åkessons öppningsanförande, där han förklarar krig mot den organiserade brottsligheten, så är det lätt att se ett mönster. Ett mönster som ser ut ungefär så här:
  1. Gör människor rädda och ge dem en känsla av otrygghet
  2. Ge dem en konkret lösning, som spelar på deras rädsla
  3. Be dem ge dig mandatet att inför undantagstillstånd och ge dig kontrollen över polis och militär (du är ju den som kan beskydda dem).
  4. Ta den totala makten och inskränk demokratin
Vi har sett detta många gånger i historien, och Sverige brukar vara duktig på att fördöma stater med liknande styre. Men precis detta hördes i Jimmie Åkessons retorik, och många kommer att hänga på eftersom det känns tryggt och konkret.

Nästa sak som oroar mig, och som man också kan ta lärdom av historien, är den där tystnaden som är ett passivt stöd. Väldigt lite i debatten idag bemöta detta, snarare verkar man rädd för att man inte ska verka lika hård och fördömande.

Så som medborgare måste vi ställa oss frågan vilket samhälle vi vill ha? Militären kan kortsiktigt skydda oss mot andra militärer, men den kan inte skydda oss mot oss själva. Om vi vill ha ett militärstyre med undantagstillstånd och inskränkningar, då kan vi lika gärna låta oss annekteras av ett land där man redan har goda traditioner av detta. Mindre frihet, mer ordning och reda. 

För mig är det helt klart så att trygghet kommer inifrån, och att vi måste ha en värdegrund som är värd att försvara. Det är min totala övertygelse att man måste bygga ett lands styrelse just med detta i tanken.

Hur ska vi då lösa problemen i förorterna? Hur korkat det här än låter så tror jag att vi skulle ha större chans att lyckas om vi använde oss av dessa kriminellas lågstadielärare mer än militärer. De är vana vid att lösa konflikter med att tycka om och hjälpa, mer än att döma, fördöma och slå ner. Fundera på den.

Nu ska jag ta tag i allt annat som ligger i och väntar på skrivbordet...












2 kommentarer:

Unknown sa...

Bra tänkt Olof! Glimåkra -Broby Centerkvinnor hade möte samma dag som debatten och vi tog upp diskussionen om gängvåldet m.m. Vi kommer att göre en skrivelse med förslag och synpunkter som vi skall ta som ett uttalande på vårt årsmöte den 21 febr. Vi vill absolut inte se militärer i det sammanhanget. Vi tror på att uppmärksamma problemen tidigt och ta tag i dem då. Det som sker nu är polisens sak i första hand men vi måste förhindra att ungdomar hamnar i kriminelle gäng.
Ingrid
Ordförande i Glimåkra-Broby C-kvinnor

Onkel Olof sa...

Håller med. Vi måste stoppa saker innan de blir ohanterliga.
En uppgift för hela samhället, och inte bara för polisen. Men absolut inte för militären. Det skulle vara ett stort bakslag för vår demokrati.

/Olof