onsdag 3 januari 2018

Många valfrågor i en

En enkel ekvation

Nytt år och redan ny har man börjat tala om de viktigaste frågorna inför valet i höst. Just nu ligger trygghetsfrågor och integrationsfrågor högt upp, och inget konstigt i det. Metoo har ju visat oss att trygghet inte bara handlar om fler poliser utan om en stabilare värdegrund och allmänt hyfs. Miljöfrågorna är också ständigt på tapeten. Mikroplaster, klimatförändringar och försurningen av haven är bara några frågor vi måste lösa. Snabbt.

Men hur vi än vänder och vrider på alla dessa frågor kommer vi alltid tillbaka på samma ställe, nämligen skolan. Utbildning är ingen garanti, men en möjlighet som är öppen för alla. Utbildning är däremot en förutsättning för att integrationen och arbetsfrågan löses. Ja, och löser vi integrationen och arbetslösheten så har vi antagligen gjort ett stort steg för ett tryggare samhälle.

Som jag debatterat innan så är nyckeln till en bra skola att ha de bästa lärarna. Politiken ska inte pilla för mycket i kurs- och timplaner, som den gör just nu vilket mest förvirrar, utan att se till att de bästa lärarna stannar i klassrummet och att de får den utbildning som behövs. Helst fördjupning i sina ämnen och mindre utbildning i utvärdering och bedömning.

Så. I min värld kommer fortfarande skolan att vara den viktigaste valfrågan. I mina ögon ligger nyckeln till många av de andra frågorna här, så vill vi lösa problemen långsiktigt är det här vi börjar.

Och med det börjar också valåret 2018.













Inga kommentarer: