tisdag 27 juni 2017

Vapenhyckleri

Klart vi säljer

En sak som stör min moraliska spindelkänsla är vår förhållning till vapenexporten. Utåt sett vill vi vara det fredsbevarande landet, och på andra sidan vill gärna att vår vapenexport ska leverera. Sälja vapen och jobba för världsfreden på samma gång. Världens äldsta dubbelmoral.

Så när nu regeringen slutit ett nytt avtal om att det ska finnas en demokratiklausul i vapenexport-lagarna är bara ren skär hyckleri. Klart att de kommer att sälja våra vapen, bara det ger tillräckligt många jobb och tillräckligt många miljarder till stadskassan. Kan man inte vara ärlig med det redan från början.

Att bara sälja till "goda" stater är lika naivt som att tro att smällare som man bara ska säljas till 18-åringar inte ska hamna i en tolvårings händer. Väldigt naivt. Men utåt sett ser det ju bra ut.

Personligen hade jag hellre sett att man var ärlig i frågan och våga lyfta den på rätt sätt. Sverige är bra på att tillverka vapen och vi vill gärna sälja dem. För att vi ska kunna sälja många vapen måste det finnas konflikter. Så vill vi sälja vapen måste vi vara neutrala till att det krigas i världen.

Vill vi vara det fina fredslandet?  Ja då måste vi nog sluta sälja vapen helt, och slutar vi sälja vapen kommer vår vapenindustri att behöva läggas ner. Läggs vår vapenindustri ner minskar vår försvarsförmåga och många blir av med jobbet. 

Det ena är inte bättre än det andra, och det finns kanske inte ett rätt svar, men vi kan i alla fall sluta hyckla i frågan. Det har väljarna rätt till.


Inga kommentarer: