lördag 28 januari 2017

Mobil täckning...

Ser ni täckningen?

Sedan jag och min fru flyttade till Broby har vi haft krångel med vårt mobila bredband. Vårt hus ligger lite i radioskugga, så både telefonen och TVn har haft svackor. Inget konstigt med det egentligen, om det inte varit för att när man gick in på teleoperatörens hemsida och kollade täckningskartan så skulle vi ha bra täckning, och samma sak sa de när man ringde. Vi betalade för 3G, men hade i praktiken aldrig bättre täckning än 2G.

Nu kommer det som är det mest skrattretande i hela historien. När man då gick in för att se vilken täckning som fanns i vårt område, så skulle den vara skyhögt bättre än det vi fick ut. När man läste vidare hittade man en liten brasklapp från operatören som förklarade att den där täckningen krävde ibland att man var utomhus och inte höll telefonen i handen!

Att man bara får skriva så.

Då jag inte vill gå ut i trädgården och lägga telefonen på ett bord när jag ska ringa eller gå ut på nätet, så valde jag att byta leverantör. Läste senare att man i många kommuner gör undersökningar av täckningsgraden för olika leverantörer. Ofta genom att använda hemtjänsten eller sopbilarna. 

Jag la därför ett förslag i min krets att vi skulle göra likadant, och sedan lägga ut resultatet så att alla medborgare i kommunen kan välja rätt operatör. I dessa tider där kopparnätet tas bort och där de flesta kommuner inte är i kapp med fiberutbyggnaden blir detta extra viktigt. Vi kan inte låta medborgarna stå där helt plötsligt utan tillgång till nätet. Mitt förslag blir en dellösning för att komma åt problemet.

Står det på hemsidan vilken leverantör som är bäst, kanske de får de andra leverantörerna att förbättra sina tjänster. Precis som konkurrens ska fungera.

Det känns bra att kommunen ser den digitala utvecklingen som en viktig fråga, och att man hela tiden arbetar med den, men för en som företräder ett parti som värnar om landsbygden är frågan inte bara viktig, den är prioriterad.

2 kommentarer:

Stefan T sa...

Har du fått något gehör för ditt förslag?

Onkel Olof sa...

Absolut. Svar från kommunalråd och tjänstemän. Idén mottogs väl :)