onsdag 4 januari 2017

Fyrverkerifrågan

Inte mogna för det här

Ingen kan väl ha undgått diskussionen som pågått i media sedan nyårsafton gällande användandet av fyrverkerier. Många anser att det borde bli ett förbud. De som vill ha ett förbud ser frågan ur två synvinklar: att vissa använder fyrverkerier farligt och ansvarslöst, och de som tänker på djurens väl och ve. Några ser nog problemet från båda hållen.

När jag var liten var nästan alla raketer av den där sorten som sitter på en pinne. Dessa krävde en flaska eller ett avskjutningsrör för att fungera bra, och att hålla dem i handen och avfyra dem var det bara ett fåtal modiga som ägnade sig åt. Gjorde man detta flög de flesta raketer ändå upp i luften beroende på pinnens tyngd. Häxpipor som flög och skrek på marknivå förbjöds redan innan jag började intressera mig på allvar.

Numera skjuts de flesta fyrverkerier från stora rör eller lådor som ställs direkt på marken. De är lättare att hålla i handen eller läggas ner, vilket gör dem utmärkta för veritabla markstrider. Lite som att skjuta med en bazooka eller bärbar Stalinorgel. Det finns en uråldrig regel bland de som söker kickar: går det så testar man, vilket ofta urartar som det gjorde på Möllevångstorget.

Var gör vi då åt problemet? Jag tycker inte om förbud. Min devis ligger mer åt "lär barn att respektera elden innan du förbjuder tändstickor". Det ger en annan sort trygghet. En trygghet som har längre värde än ett förbud. Nu verkar ingen vilja lära de där ungdomarna hur man respekterar fyrverkeri och medmänniskor, och då kanske får man tänka annorlunda.

Mitt förslag är att man ska kunna utdöma böter på samma sätt som vid felparkering eller fortkörning. Tar polisen dig på bar gärning när du använder fyrverkerier på ett vådligt sätt så ska de kunna ge dig en bot på kanske 1 500kr. Blir du påkommen igen så blir boten 4 000kr osv. Är man under 18 år får vårdnadshavarna betala. Snabbt, enkelt och tydligt.

Alternativt får man förbjuda fyrverkerier utan den där pinnen, precis som man gjorde med smällarna och häxpiporna. Om de sedan kallas tårtor, Lådor eller bara bomber bör kvitta.

Kan man fortfarande inte få ordning på problemet får man väl ta till den slutliga lösningen och förbjuda fyrverkeri för alla som inte har särskilt tillstånd, men det skulle vara tråkigt med tanke på att de flesta faktiskt använder sina fyrverkerier på ett säkert sätt.

Sedan har vi de där husdjuren.Då tar frågan en ny vändning, och när den vändningen är utredd kanske vi har ett regelverk som gör det jag skrivit om här ointressant. Troligast är dock att vi har den här diskussionen även nästa nyår...2 kommentarer:

Stefan T sa...

Intressant synvinkel. Det som det har pratats om från branschens sida är att förbjuda raketer med pinne för att de är lättare att rikta.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24204024.ab

Jag var i närheten av Möllevångstorget en nyårsafton och det var raketer med pinne som flög i meterhöjd längs gatorna. Jag fick ta skydd i en port.

Onkel Olof sa...

Oki.
När man tittade på bilderna därifrån stod de mest med de där rören och tårtorna och siktade.

Lägger man en raket med en pinne på marken kan det få farliga konsekvenser med.

Får se om de personer som identifierats får någon på följd.