torsdag 15 december 2016

Arbetsinvandring

Då det begav sig

Centerpartiet, och särskilt Johanna Jönsson, har de senaste debatterat kring regeringens förslag kring begränsning av arbetskraftsinvandring. Att man vill skärpa reglerna samtidigt som Sverige saknar arbetskraft är ju egentligen helt befängt.

Jo visst, många vill inte ha konkurrens från omvärlden om de arbeten som finns, men sanningen är att om man har minst gymnasieutbildning så är chanserna goda att få jobb just nu, och en gymnasieutbildning kan de flesta som är beredda att jobba lite skaffa sig. Så det egentliga hotet mot den som är rädd för att inte få jobb kanske ligger i den egna viljan.

Vilket som. Ibland tycker jag vi gör dessa frågor för kortsiktiga eller för enkla. Vi måste i detta sammanhang komma ihåg att vi har en växande grupp pensionärer. Vi lever längre och är mer friska än någonsin tidigare. Många kommer att vara pensionärer lika länge som de varit arbetsföra. Detta innebär i min värld att vi måste få in fler människor som arbetar i landet om vi ska fortsätta föda det system vi har idag. Välfärden bygger ju på att man måste få in de skatteintäkter som krävs.

Så hur man än vänder och vrider på saken är vi beroende av att människor vill komma hit och arbeta. Alternativet är att vi gör en helomvändning i hela vårt ekonomiska system där tillväxt inte blir det rådande måttet på utveckling. Men det är en fråga som kräver ett eget blogginlägg.Inga kommentarer: