fredag 18 november 2016

Hårdare debatt?


Alla har väl sett videon där Delmon Haffo kallar Annika Strandhäll för hora. Direkt efter det ställer sig alla frågan om debattklimatet hårdnat. Det fick mig att börja fundera lite. Att en manschauvenistisk jargong råder, och att man är idiotisk nog att låta den få utlopp är en sak, men är det allmänna klimatet hårdare?

Jag har varit aktiv politiker i två år nu, och uttalanden som det Haffo gjorde har jag varit besparad ifrån. Alltså inom partiet och från politiker i andra partier. De som är aktiva har verkat ha en respekt för hantverket och andra politiker, och nu talar jag om alla partier. Detta även när man har olika uppfattningar.

Det finns dock en sak som saknas i debatten just nu, och det är att retorik, fakta och saklighet verkar ha litet värde. När hörde man en konstruktiv, påläst och intressant debatt mellan två retoriskt skickliga partiledare senast? Det blir lätt tomma ord och fraser som handlar mer om rädsla att säga fel mer än om möjligheten att vinna en och annan poäng.

Detta gör att det finns utrymme för en diskussion som vinner på att hitta fel hos andra, mer än att sälja sina egna visioner, idéer och förslag. Här odlas en tro hos vissa korkade individer att dessa politiska påhopp även kan bli personliga påhopp, vilket är ytterst beklagligt.

Men om man återgår till Haffo-filmen kanske man inte ska vara förvånad. Om man inte lyssnar på Delmon själv så finner man en miljö med Trump-affischer, tonårsfniss och vinflaskor. Kanske inte den miljön ett regeringsaspirerande parti som Moderaterna vill visa upp.

Så när man då frågar sig om debatten hårdnat, så är nog mitt svar att det har den inte, men den har på många sätt tappat finnes, tanke och klurighet. Den har blivit mer korkad med andra ord, och Haffo visade sig vara ett proffs på detta...
Inga kommentarer: