onsdag 30 november 2016

Demokratin och individ...

Man funderar

Ibland måste man sitta ner och fundera över det där med demokratin. Idag har i alla fall jag gjort det. Demokrati är ett styre som ska utgå från folket, och det finns en allmän tanke om att ju fler som säger samma sak desto mer rätt har de. Detta måste ses som en av baksidorna med demokratin. Sanningen har inget med antal troende att göra, men om många tror och röstar, ja då finns det en risk att den kollektiva osanningen regerar. 

Det var länge sedan sanning och fakta hade så lite betydelse som nu, och ändå hör man många som hela tiden ropar om att just den mörkas och förvrängs.

Mitt i allt detta ska som sagt makten utgå från majoriteten. Kanske just nu måste man vara extra noga med att påpeka individens rätt och ansvar. För det fina med demokratin är att alla har rätt att engagera sig och få just sin röst hörd, men samtidigt har också alla som har åsikter ett ansvar att faktiskt engagera sig och få saker gjorda, hellre än att bara lyssna på bruset och gnälla.

Därför måste alla partier också vara väldigt noga med att låta alla röster få bli hörda. För det finns en annan sak man måste säga om demokratin. Att du får vara aktiv och fast du får vara med och påverka, så kan du inte räkna med att du ska få som du vill. Makten utgår från folket, inte från egot...


Inga kommentarer: