söndag 14 augusti 2016

När tiden går bakåt...


Läser idag att Turkiet ändrar sina lagar vad det gäller åldersgräns för sex, vilket borde leda till att fler barn kan bli offer för tidiga giftemål och att det skydd man ger minderåriga suddas ut.

Detta kan man säga mycket om, men nog känns det som om ett modernt land som Turkiet tar några steg tillbaka mot medeltiden. På medeltiden var giftermål mellan en ung kvinna och en äldre man vanliga, men redan då visste man att en flickas kropp inte var redo för barnafödande förrän de blivit äldre. Det borde turkarna veta nu med.

Men det som vanligen blir den bittra konsekvensen av att man drar in barn i vuxenlivet för tidigt är att man förvägrar dem just det, ett rikt vuxenliv alltså. Man ger dem ingen utbildning, och därmed inskränker man den personliga friheten, som en sorts fängelse i hemmet.

Det berör en starkt när saker som det här händer, och jag hoppas verkligen att den feministiska svenska regeringen har ryggrad att fördöma detta ordentligt.

Som liberal är jag för frihet, och vissa kan tycka att en lagändring som den här borde öka just det, men sanningen är att alla lagar som skyddar barns rätt ger större frihet för hela samhället och ökar möjligheten för framtiden.

Så lägg av Turkiet! Var rädda om era barn, och kom tillbaka till 2016.

Inga kommentarer: