söndag 29 maj 2016

Förtroendevald

Företrädare

Det var mycket diskussion kring att Hanif Bali (bilden) och Niklas Wykman röstade emot sitt eget parti i riksdagen. Båda tillhör Moderaterna, men det är egentligen inte intressant, det gäller ungefär det samma för alla partier.

Frågan i det här fallet gällde om man skulle erkänna folkmord i Mellanöstern, en allvarlig och viktig fråga för många. Kanske särskilt viktig för de som valt dessa två och kanske kryssat dem på valsedeln. Så gjorde dessa två rätt? Det beror nog på vem man frågar och hur man vill se det, men kanske är så att bara de man företräder kan svara på det.

Jag var t ex väldigt besviken på att inte fler politiker från Skåne valde att rösta emot "stängningen" av Öresundsbron. Här svek man sina lokala väljare som gett dem förtroendet att föra deras talan. Man kunde lutat sig mot dem och vågat ta ställning, även om det varit emot partiets linje.

Nu kräver den politiska stabiliteten att man vet hur olika partier ska rösta. Ska vi ha minoritetsregeringar kan inte alla rösta som de vill, och därför måste de flesta frågor följa partifärg, men ibland och i vissa särskilda frågor måste politiker få representera sina närmaste väljare. Annat vore ju odemokratiskt.

När jag skriver detta kommer jag av någon anledning att tänka på en kolbit. Men den kolbiten har inte med Hanif Bali att göra...


Inga kommentarer: