onsdag 6 januari 2016

Centerpartiet de Naiva

Naivt

Redan 2011 skrev Birger Schlaug om centerpartisters naivitet vid valet av Annie Lööf som partiledare. Man hade då också tidigare kritik mot agerande i framröstandet av FRA-lagen där man gjorde en svängning i frågan.

Men aldrig har Centern kallats "naivt" så mycket som under hösten som varit. När man står upp som ett av få partier som håller sin ståndpunkt i migrationsfrågan och fortsätter debattera för andra lösningar på problemet. När man fortsätter värna om den fria rörligheten och tron på människans förmåga, möts man hela tiden av kommentarer att man inte fattar och är ett direkt hot mot välfärdsstaten.

Just nu, när alla andra partier virar runt och försöker bräcka varandra med olika populistiska förslag, borde man kanske inte se Centerpartiet som naivt. Men tiderna ändrar sig fort just nu och länderna kring Öresund, som för några dagar sedan var en region, är nu två länder med tydlig splittring, två statsministrar som inte talar med varandra och med en diplomatisk kris som man aldrig trodde skulle hända med ett av våra nära grannländer.

Just i det läget kanske det är viktigare än någonsin att "stå pall", som Annie uttryckte det. Att stå upp ännu tydligare för det man tror är rätt, och inte vackla när det blåser kallt i dabattvindarna. Allt för få partier gör det just nu och det är nästan mer oroande än flyktingkrisen  i sig själv.

Så. Stå upp, stå pall och var naiv, om det är det som behövs.

"För det kan aldrig vara naivt att vara medmänsklig", som Anders W Jonsson sa...
Inga kommentarer: