onsdag 4 november 2015

Äpplen, päron och EU-migranter

Vad är det som gäller?

I dagarna har Malmö avlyst de EU-migranter som bosatt sig på en tomt på Industrigatan. Detta har skapat många protester och många frågor. Är det rätt att behandla fattiga människor på det här sättet? Vilken rätt har Malmö och tomtägaren att avhysa dem. Vilka rättigheter har egentligen de människor som bor där?

Jag tycker lätt vi blandar ihop känslor och fakta här. Ett virrvarr av äpplen och päron som kan vara lite svår att ta ställning till. Personligen har jag inget problem med de tiggare som sitter utanför affärer och jag tror på idén om det öppna Europa, och därför är jag för en öppen arbetsmarknad för svenskar och andra EU-medborgare.

Men däremot anser jag inte att de som kommer hit och tigger ska ha särskilda förmåner eller regler. De ska behandlas som alla andra medborgare, med respekt och öppenhet, men de har också samma skyldigheter. De kan inte bosätta sig på privat mark hur länge som helst, utan måste följa allemansrätten och andra lagar.

När man nu demonstrerar utanför stadshuset och kräver sin rätt är det väldigt svårt att förstå vad de menar. I artikeln från Aftonbladet nedan har man på ett föredömligt sätt rätt ut vilken rätt man har som EU-medborgare i annat EU-land, och läser man det kan man inte säga annat än att Sverige ger dem deras rätt och lite till. Däremot har Malmö all rätt att vräka dem.

Så hur ska vi då lösa det här problemet? Jag tycker att Fredrik Federley har jobbat bra i den här frågan. Då dessa människor inte behandlas väl av sina hemländer, och då de inte kan söka asyl då de är EU-medborgare, så borde man kanske strypa vissa EU-bidrag till deras hemländer och ge dessa till hjälporganisationer istället. Ja, så att de fattiga faktiskt får del av pengarna på ett bra sätt. Det finns många organisationer som gör ett jättebra arbete, och pengar har ju en tendens att påverka makthavare.

Så i den här frågan finns det många sidor att stödja: Jag stödjer Fredriks förslag till lösning, jag stödjer Malmös rätt att följa de lagar vi har och så klart måste man stödja en grupp människor som är otroligt utsatt.Artiklar med bra fakta
Aftonbladet
Kvällsposten

Federley i media
Centerpartiet
Hela Hälsingland
Omni

Inga kommentarer: