onsdag 21 oktober 2015

PUT och TUT

Kluvna tankar


Läser den här artikeln i Expressen, vilket får mig att fundera lite. Man håller på att förhandla om flyktingpolitiken. Det är bra om det blir en stor enighet i den här frågan och det är bra om man i samsyn verkligen tar tag i problemen.

MEN. Jag har så svårt för många partiers vurm för TUT (tillfälliga uppehållstillstånd). Ett förslag som är mer populistiskt än genomtänkt, och kommer nog att skapa mer problem än det löser. Idén bygger nog på en idiotisk övertygelse om att kriget är över i morgon och då skickar vi tillbaka alla igen. Om det vore så väl kan även jag vara för TUT. Tyvärr tar krig väldigt lång tid, och även om det tog slut skulle det ta åtskilliga år innan vi skulle kunna skicka tillbaka någon.

Men jag tänker främst på barnen. Barn som lever i en miljö av osäkerhet blir väldigt rastlösa. Ja, det blir vuxna med, men barnen tar det hårdare. De skaffar också mer kompisar och lär sig språket fortare. Så när de nästan är svenskar kan politikerna välja att de ska ut ur landet och skickas till ett land som inte längre är deras. Det gör ont i många samtidigt.

Familjer som får PUT (permanent uppehållstillstånd) är mer måna om att fort komma in i samhället och även om det inte alltid är problemfritt så är det ändå den bästa lösningen. I den här frågan har Centerpartiet varit ytterst tydligt, och jag hoppas faktiskt att man hoppar av en eventuell överenskommelse om TUT blir en del av det.

För fundera ett tag. Vi vet att det i år kommer över 100 000 flyktingar. Tänk er ett land i vår storlek med hundratusentals människor som är rastlösa, oroliga och rotlösa. DÄR har vi ett problem. Ett problem som kommer att ta lång tid att lösa...
Inga kommentarer: