onsdag 7 oktober 2015

KDÖ

Snart åter i brevlådan??

Nu är det spännande, säger Marcus Oscarsson, ni vet han som förklarar politik i TV4. Om KD bryter Decemberöverenskommelsen, DÖ, på fredag så finns det stor risk för nyval. I alla fall om man får tro Jan Björklund (Fp). Då finns det inget som hindrar att man röstar ner regeringens budget en andra gång, och då borde det bli nyval kan man tycka.

Men är det så enkelt egentligen?
Njae, i år lägger alla partier i opposition en egen skuggbudget. Det betyder, precis som många av mina centervänner säger, att DÖ i realiteten inte har någon betydelse. Även om KD röstar för att bryta den så finns det egentligen ingen alternativ budget som kan få egen majoritet förutom regeringens. Men det låter tydligt och kraftfullt när man säger det. Bryt DÖ och fäll regeringen! Viva la revolucion!
Men som sagt det finns inget egentligen som kan knäcka regeringens budget, så det blir väl lite som att skjuta med lösa skott.

MEN. Nu är det inte helt osannolikt att det blir nyval ändå, men det handlar nog mer om att regeringen är otydlig, velig och ganska kraftlös. Om jag hade varit miljöpartist i hjärtat hade jag nog själv gjort revolution. Krävt att det där kolet skulle ligga kvar i marken, sett till att det blev billigare att producera egen solenergi och inte kompromissat med att vice statsministern skulle vara något annat än just det. Just där har vi grunden för ett nyval.

Så OM det blir nyval står vi redo. Om DÖ faller...     ...ja, då tar vi en kopp kaffe.


Inga kommentarer: