tisdag 4 augusti 2015

Myten om haveriet

På agendan igen

En sak måste man ge SD en eloge för: de lyckas hela tiden komma upp på agendan med sitt budskap. Idag var de dags igen. Debatten om deras reklam i tunnelbanan i Stockholm har ju gett dem reklam värd miljoner genom att ständigt synas i nyheterna. Ja, även i den här bloggen lyckas de smyga sig in.

För så är det. Även om deras budskap inte bygger på någon direkt vetenskaplig grund, så säger dom det folk vill höra. Människor är generellt trötta på tiggarna på våra gator, och alla som lyfter detta med brutal retorik får mångas öra. Man gör en komplex fråga enkel, producerar ett enkelt svar men behöver egentligen aldrig ta ansvar för sina åsikter. Vi känner igen detta frän andra partier och andra frågor med, men det är grymt effektivt på opinionen. 

För att ta frågan för dagen så vet vi att tiggeriet inte är organiserat, men det bryr sig folk generellt inte om, men tycker fortfarande att det är lite jobbigt att se tiggarna utanför sin lokala affär. Alltså blir frågan egentligen en antifrågan som handlar om något annat.

SD hävdar ofta att Sverige har "havererat" och får folk att tro att det är så. Man bygger på folks rädsla och osäkerhet. För i sanning har Sverige verkligen inte havererat. Vi har det riktigt bra om man ska jämföra, både med andra länder och historiskt. Grekland skulle man kunna säga har havererat, i alla fall ekonomiskt, men verkligen inte Sverige.

Får väl avsluta med det goda exemplet. Fredrik Federley är en riktigt skön fläkt i debatten. Istället för att ropa "Varg" försöker man lösa problemet konstruktivt i EU.

Så det finns hopp...

Ett gott exempel från 2014


Inga kommentarer: