onsdag 25 mars 2015

ROT-skott

Det är lite kvistigt

Landet behöver bostäder. Billiga bostäder. Detta är nog de flesta överens om. Det behövs för att befolkningen ökar och det är dyrt att bo i Sverige idag. Alltså en faktor som står i vägen för utvecklingen.

Därför kändes det som ett rätt bra förslag när regeringen ville sänka ROT-avdraget för att finansiera byggandet av billiga hyresrätter för ungdomar och studenter. Man vågade dessutom luta sig emot en utredning som Alliansen initierat. Kanske det mest genomtänkta och minst röriga regeringen lagt fram hittills.

Sedan börjar man fundera lite och fundera på den stora bilden. Vad kan man se för linje i det här? Är det så smart egentligen? Punktar man upp det ser det ut lite så här:

  • ROT-avdraget har varit en bra insats för landet. Det har skapat jobb och enligt vissa utredningar faktiskt gett statskassan mer än det kostat. (1:40 kr per satsad krona i skatteintäkter enligt Centerpartiet)
  • Regeringens förslag innebär att man för över pengar från små- och medelstora företag (tror inte t ex Skanska fått många ROT-kronor) till större byggbolag, fastighetsägare och kommuner.
  • Man planerar att bygga i dyra områden, alltså storstäderna, vilket antagligen gör det svårt att hålla nere hyrorna. Det betyder också ännu mer satsning på städerna.
Linjen man då ser i regeringens politik är en tydlig satsning på urbaniseringspolitik och på de stora tunga industrierna. Anar man ett LO-inflytande?

OM regeringen hade valt att finansiera satsningen med sänkta ränteavdrag, då hade man förstått dem och deras ideologi bättre. Räntebidrag när vi har minusränta är egentligen rätt korkat och gynnar bara dem som köper dyrare än de egentligen har råd med. Hade man valt att finansiera satsningen på det sättet hade jag nog tyckt att förslaget hade varit rätt bra.

Nu tog man ett behov och en god idé och gjorde något halvdant. Som vanligt på det lilla företagets och landsbygdens bekostnad...
Inga kommentarer: