onsdag 12 november 2014

Förnuftsombudsman

En stark kandidat

För några månader sedan satt jag och diskuterade att Sverige skulle behöva en Förnuftsombudsman (FO). Alltså någon man kan kontakta när man behöver ett gott och jordnära råd i någon sakfråga. En person med mycket livserfarenhet och sunt förnuft.

I vårt moderna samhälle har man ibland en känsla av att vissa, eller ganska många, borde tala med någon liknande person innan man tar vissa beslut. Frågorna kunde vara av typen: "Ska jag ta ett SMS-lån?", "Ska vi bygga ett dagis på den här våtsjuka marken?" eller "Är det klokt att placera mina barn i en skola driven av riskkapital?" och liknande. Sen kunde ombudsmannen sakligt förklara sin syn på saken och giva några goda råd.

Det var faktiskt inte så lätt att hitta bra kandidater till den här posten som både är kända och levande. Astrid Lindgren till exempel är ju inte så lätt att ringa till numera, och vem känner till den där släktingen man har som man själv gärna pratar med.

Till slut kom vi alla fall fram till några kandidater, och fast vi inte tillhörde samma politiska åskådning så var vi rätt överens om en kandidat, nämligen Eskil Erlandsson (C).

Bara att hoppas att Eskil vill ha uppdraget om tjänsten skulle bli aktuell...

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Blir lite undrande över definitionen av FO.
Goda råd i sakfrågor ? Känns som vi har experter (även kloka och förnuftiga) så det räcker.
Tänker mer på holism, .. distans, överblick, och ödmjukhet. Svårt att föreställa mig en politiker på denna post ..

Onkel Olof sa...

Vi har gott om kloka personer, men det känns inte som om klokskapen har en riktig plats i vårt samhälle.

Och varför inte en politiker?